Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Wielkie plany na 180-lecie Browaru
28.04.2025

Wielkie plany na 180-lecie Browaru

180 – lecie Browaru Okocim, które odbyło się 24 kwietnia w Pałacu Goetz zgromadziło wielu znamienitych gości i obfitowało w szereg atrakcji. Uroczystość skupiła się na trzech najważniejszych aspektach – przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. Przybliżona została więc historia browaru, aktualne trendy na rynku piwnym i przede wszystkim – zaprezentowano plany inwestycji, którą browar ma zamiar zrealizować w najbliższych latach w ścisłej współpracy z Gminą Brzesko.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. zastępca szefa kancelarii Prezesa Rady Ministrów Jakub Stefaniak, Wojewoda Małopolski Krzysztof Klęczar, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Ryszard Pagacz, Członek Zarządu Województwa Małopolskiego Marta Malec-Lech, Starosta brzeski Andrzej Potępa i burmistrz Brzeska Tomasz Latocha. Honorowym uczestnikiem był potomek rodziny Goetzów Marek Ronikier.

Z okazji jubileuszu Samorząd Województwa Małopolskiego uhonorował Browar Okocim Złotym Medalem Polonia Minor. Jest to jedno z najważniejszych wyróżnień przyznawanych przez władze województwa za osiągnięcia w działalności na rzecz Małopolski.

Przeszłość

Historia Browaru Okocim sięga 1845 roku, kiedy to Jan Ewangelista Goetz zdecydował się zainwestować w budowę warzelni nad Uszwicą. To właśnie w Okocimiu uwarzono pierwsze na ziemiach polskich jasne pełne - piwo dolnej fermentacji. W kolejnych dekadach browar dynamicznie się rozwijał, szybko zyskując pozycję jednego z największych producentów piwa. O trzech pokoleniach rodu Goetzów-Okocimskich opowiedział podczas krótkiego wystąpienia były prezes Okocimskich Zakladów Piwowarskich Mieczysław Mietła. Wiele odniesień do przeszłości i do miejsca złocistego trunku w historii m.in. literatury znalazło się w prezentacji „Dum bibo piwo, czyli o piwie w języku” przygotowanej przez gościa specjalnego - literaturoznawcę, pisarza i tłumacza Michała Rusinka.

Teraźniejszość

Dziś zaplecze browaru stanowi 47 zbiorników o pojemności ponad 140 tys. hektolitrów, co sprawia, że Okocim jest największym browarem grupy Carlsberg w naszym kraju. Mimo stabilnej pozycji, rzeczywistość wciąż stawia przed piwowarami nowe wyzwania. Z jednej strony krajowy rynek piwny mierzy się obecnie z największym od dziesięcioleci kryzysem. Z drugiej - pojawiają się trendy i możliwości, których jeszcze kilkanaście lat temu nikt nie brał nawet pod uwagę. Z roku na rok Polacy spożywają bowiem coraz mniej piw alkoholowych. Tylko w 2024 r ich sprzedaż spadła o blisko 2%. W niezwykłym tempie rośnie natomiast popularność piw smakowych, w szczególności tych bezalkoholowych. Wśród konsumentów „zerówek” najliczniejszą grupą są przedstawiciele pokolenia Z (czyli osoby urodzone po 1994 roku). Wniosek jest więc prosty – piwa 0,0% będą wciąż zyskiwać na popularności. - Jesteśmy przygotowani na to, by wprowadzać nowe smaki, a nasza syropiarnia ma jeszcze zapas mocy produkcyjnej – zapewnia dyrektor browaru Marcin Będlin. Skoro już mowa o nowych smakach – w tym sezonie na półkach sklepowych pojawią się Okocim IPA z mango i pigwą oraz bezalkoholowe Okocim białe z morelą.

Czwarty składnik

Obecnie załoga browaru liczy ok 250 osób. W najgorętszym sezonie, wraz z pracownikami grupy Carlsberg i obsługą zewnętrzną liczba ta wzrasta do mniej więcej 400. To właśnie im dedykowany jest jubileuszowy film dokumentalny „Czwarty składnik – ludzie Browaru Okocim” w reżyserii Tomasza Okulicza. Jest to szybka wycieczka po browarnianych pomieszczeniach i infrastrukturze, przedstawiająca kluczowe instalacje, a przede wszystkim zarządzających nimi pracowników. Premiera filmu miała miejsce właśnie podczas uroczystego jubileuszu, a dziś obejrzeć można go w serwisie YouTube. Ukłonem w stronę zespołu jest też wielkoformatowy bilbord umieszczony przy ul. Browarnej. Znajdują się na nim wizerunki 180 pracowników i przyjaciół firmy. - To już szóste pokolenie brzeskich piwowarów - podkreśla prezes Mieszko Musiał.

Przyszłość

Przyszłość browaru to nie tylko działania mające na celu przyciągnięcie konsumenta. To również inicjatywy lokalne realizowane wraz z władzami gminy. Najważniejsza z nich to plan budowy Okocimskiego Centrum Dziedzictwa im. Jana Ewangelisty Goetza, które docelowo ma mieścić się w browarnianych zabudowaniach, głównie w historycznych pomieszczeniach starej słodowni i dawnym spichlerzu. Według założeń ma być to miejsce, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnością - przestrzeń do kontaktu z innymi i organizowania wydarzeń. Mieścić ma się tam sala widowiskowa, muzeum browaru, pomieszczenia warsztatowe udostępniane lokalnym podmiotom, dom sąsiedzki stworzony z myślą o seniorach, świetlica aktywizująca młodzież oraz przestrzenie wystawowe. - W stworzonym przez nas planie rewitalizacji znajdują się zabudowania browaru. Cieszę się, że spotykamy się z wolą, by te miejsca otworzyć dla mieszkańców i gości. Już teraz działa tam przecież grupa pasjonatów – jest Stowarzyszenie Miłośników Browaru Okocim, jest pub, organizuje się wycieczki po browarze. Mam wielką nadzieję, że ta dalekosiężna wizja będzie mogła zostać zrealizowana. Będziemy robić wszystko, by zachęcić do realizacji tego projektu, by pozyskać odpowiednie środki - mówi burmistrz Brzeska Tomasz Latocha.

Podczas jubileuszowej konferencji, na ekranie telebimu na chwilę pojawił się ożywiony za pomocą sztucznej inteligencji Jan Ewangelista Goetz, mówiąc, że z niecierpliwością wyczekuje kolejnych 180 lat wypełnionych innowacjami.  To chyba najlepszy przykład połączenia tradycji z nowoczesnością.

Wielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie BrowaruWielkie plany na 180-lecie Browaru