Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
Segregacji zużytych olejów jadalnych
15.11.2022

Segregacji zużytych olejów jadalnych

Nasza gmina bierze udział w ekologicznym projekcie segregacji zużytych olejów jadalnych. Mieszkańcy mogą pozbywać się kolejnego odpadu w bezpieczny sposób. Służą do tego 240-litrowe czarno-pomarańczowe pojemniki. Ich lokalizację można sprawdzić na stronie: https://www.segregujolej.pl/mapa/.

Co można wrzucać do pojemnika na zużyty olej i tłuszcz jadalny?

Do pojemnika należy oddawać wszystkie rodzaje olejów i tłuszczów, które pozostają po przygotowaniu posiłków w kuchni. Mogą być to oleje roślinne, masło, smalec, utwardzone tłuszcze i margaryny.

co-segregowac.png

Jak poprawnie segregować olej i tłuszcz w swoim domu?

Nie wlewaj oleju bezpośrednio do pojemnika. Rozpocznij jego segregację w domu. Przygotuj plastikową butelkę o dowolnym rozmiarze i napełniaj ją stopniowo. Możesz użyć do tego lejka. Tłuszcz stały podgrzej do rozpuszczenia i także przelej do butelki. Gdy zapełnisz butelkę zanieś ją do pojemnika w swojej okolicy.

Czego nie oddawać do pojemnika?

Do pojemników na olej należy wrzucać tylko zużyty jadalny olej i tłuszcz. Pojemniki nie są przeznaczone do utylizacji olejów i smarów silnikowych, hydraulicznych, technicznych ani innych przemysłowych.

jakich-olejow-nie-wrzucac.png