Ta strona używa plików Cookie. Korzystając z tej strony zgadzasz się na umieszczenie tych plików na twoim urządzeniu
XIII Diecezjalne Święto Chleba
08.09.2014

XIII Diecezjalne Święto Chleba

Od lat, z wielkim powodzeniem obchodzone jest w Brzesku  Diecezjalne Święto Chleba. To dożynki, których organizatorem jest Cech Rzemieślników, Małych i Średnich Przedsiębiorców z Brzeska, w organizację imprezy czynnie włącza Urząd Miejski. W tym święcie plonów  biorą udział piekarze, cukiernicy, właściciele firm  gastronomicznych  oraz  rolnicy. Tegoroczne XIII Diecezjalne Święto Chleba połączone zostało z Brzeskimi Dniami Jakubowymi  pod hasłem  „Eucharystia - chlebem pielgrzymów”.Uroczystości i imprezy trwały dwa dni. W sobotę odbyły się Małopolskie Sprinty Rowerowe o Puchar Burmistrza Brzeska, a wieczorem, w Regionalnym Centrum Kulturalno – Bibliotecznym można było obejrzeć  spektakl „Buen Camino”, przygotowany przez młodzież z MOK pod kierunkiem Krzysztofa Szydłowskiego. Niedzielne  uroczystości rozpoczęły się  przemarszem do kościoła św. Jakuba Apostoła, gdzie biskup Stanisław Salaterski poświęcił tablicę pamiątkową  patrona miasta- św. Jakuba. Następnie poczty sztandarowe oraz zaproszeni goście udali się na plac Kazimierza Wielkiego, gdzie  została odprawiona msza w intencji organizatorów: rzemieślników, rolników, mieszkańców miasta i gminy oraz całej diecezji. Po nabożeństwie zostały wręczone odznaczenia i wyróżnienia.  Kazimierz Kural, właściciel restauracji Galicyjska, a zarazem starszy brzeskiego cechu, otrzymał Szablę Kilińskiego – najwyższe wyróżnienie poznawane rzemieślnikom w Polsce. Nadawana jest członkom organizacji samorządu rzemiosła  m.in. za wybitne zasługi dla rozwoju rzemiosła polskiego. Następnie burmistrz Brzeska Grzegorz Wawryka oraz przewodniczący Rady Miejskiej Tadeusz Pasierb w imieniu samorządu wręczyli 35 rzemieślnikom  dyplomy uznania. Zgromadzona licznie  publiczność gromkimi oklaskami nagrodziła występujące zespoły folklorystyczne: Krakowiaków Ziemi Brzeskiej oraz Porębian. Do późnego wieczora widzowie degustowali „żurek jakubowy”, wyroby piekarskie i cukiernicze wystawione przez 9 piekarni i ciastkarni, były także tańce i wspólne śpiewy.Fot. Marek KotfisDSC_2716DSC_2718DSC_2730DSC_2744DSC_2764DSC_2777DSC_2804DSC_2808DSC_2810DSC_2816DSC_2831DSC_2833DSC_2835DSC_2837DSC_2838DSC_2839DSC_2890DSC_2932DSC_2932-001DSC_2967DSC_2992DSC_3001DSC_3007DSC_3008DSC_3011DSC_3016DSC_3020DSC_3034DSC_3044DSC_3069DSC_3072DSC_3079DSC_3082DSC_3088DSC_3092DSC_3095DSC_3152DSC_3164DSC_3175